неділю, 20 грудня 2015 р.

10 маловідомих фактів про Могилянку



Усі знають історії Брюха про бабусю з полуницями, фатальну гру у шахи і Васю Соняха. Але є речі, які навіть В'ячеслав Степанович не встигає розповісти у переповненій залі КМЦ. Отож, "Вступ до могилянських студій", лекція -надцята, маловідомі факти.



Факт №1: Олдскульні алумні


Перші бакалаври (6 людей) випустилися з КМА ще у 1995-му році, після трьох років навчання. Серед них були два філософи, два культурологи, історик та політолог. 
Троє серед них лишилися працювати в Академії до цього часу: Сергій Горін, кафедра історії, Юрій Завгородній, кафедра філософії, Сергій Капранов, кафедра культурології.

Факт №2: Могилянська валюта

Вперше «брюхи» як могилянська валюта з’явилися ще під час першого навчального року в КМА 1992-1993. Тоді випускалося два види брюхів: справжні та фальшиві, при цьому як про справжність, так і про фальшивість було написано на самих купюрах. Певною мірою, введення брюхів було відповіддю студентів на гіперінфляцію, яка почалася в Україні. Експеримент можна вважати вдалим, адже з того часу купони були змінені в 1996-му на гривні, а брюхи використовуються й досі.
До речі, більш офіційна назва брюхів – funny-money.

Факт №3: Перша магістерка

Першою магістерською програмою в КМА була Школа соціальної роботи – вона запрацювала з вересня 1995-го року, за 10 місяців до першого повноцінного випуску бакалаврів.



Факт №4: Троянці і гуртожиток
Зводити перший гуртожиток (троєщинський) почали у 1994-му році і закінчили до 1997-го. Під час вступної промови на початку 1994-95-го навчального року Брюховецький втішався, що «нарешті всі студенти житимуть разом і в пристойних умовах»
Хммм.

Факт №5: Популярні політичні гасла

Фраза «Разом нас багато, нас не подолати» вперше прозвучала в 2004-му саме в Могилянці: цей лозунг використовували під час акції проти перевірок СБУ  в академії. 
27 жовтня 2004-го студенти та викладачі в знак протесту «огорнули» живим ланцюгом корпуси НаУКМА, таким чином не допустивши несанкціоновану перевірку.

Факт №6: Високі вимоги вступу

Серед вимог вступу до КМА в перші роки після відродження були, окрім проходження спеціалізованого тесту: закінчення бодай одного курсу у іншому виші або ж наявність золотої медалі у середній спеціалізованій школі, рекомендація трьох членів Києво-Могилянського Братства (об'єднання людей, підприємств, установ та організацій, що зробили матеріальний або інтелектуальний вклад в розвиток Академії).


Факт №7: Такий непостійний Кравчук

Першим внеском у розвиток Академії були 300 тис. карбованців, виділені на відродження КМА зі свого фонду Леонідом Кравчуком, тоді ще – спікером ВРУ. У середині дев’яностих йому був наданий статус почесного професора НаУКМА, а у 2005-му, вперше і востаннє в історії КМА, позбавили цього статусу через сприяння фальсифікаціям на виборах.

Факт №8: Перший наказ в історії КМА

Перший наказ (№1) був написаний Вячеславом Брюховецьким 16 листопада 1991-го року, ще до фактичного її відродження. В цьому наказі він призначає себе на посаду ректора КМА. Скромняга :)

Факт №9: Від 10$ до 2 000$

Плата за навчання у 1992-му році складала еквівалент 10 доларів – для того, щоб люди починали призвичаюватися до існування платної освіти. Другий рік вже коштував 200 доларів, але ці кошти не оплачувалися, а відпрацьовувалися у відповідних відділах університету(до речі, звідси і пішло відпрацювання). Від 1996-го платня зросла до 2-х тисяч доларів, проте на студентів це фактично не вплинуло – вони продовжили навчатися за кошт спонсорів, меценатів та, частково, відпрацювання.

Факт №10: Почесний диплом НаУМА

Диплом НаУКМА (не державний, корпоративний) можна отримати тільки у день конвокації під час святкового вручення. Відповідно до правил, якщо випускник не зміг або не встиг прийти на церемонію вручення, наступна можливість отримати свій диплом буде лише через рік, на наступній конвокації. 
В перші роки Академії диплом НаУКМА вручав особисто президент, але разом зі зростанням кількості випускників це завдання перенесли на деканів.


І, насамкінець, ловіть цитатку Брюха. Хто, хто, а цей дядько знає толк в мотивації:

"Для досягнення успіху потрібно знайти оптимальне поєднання досвіду і гарячого бажання все розламати."



Немає коментарів:

Дописати коментар