неділю, 20 грудня 2015 р.

Аналоги «Іронії долі», або що дивляться у світі на Різдво

Традиційні різдвяні фільми американців, п'яні Санта Клауси канадців, 90-річна британська міс Софі у Німеччині, австралійські національні трагедії, святкові чорні трешові комедії французів, російські кокошники від Burger King у Чехії і, звичайно, мексиканський Калкін.
Про це і значно більше - читайте у цій статті.
США

«It's a Wonderful Life» / «Це прекрасне життя» (1946)

Ще з 70-х років цей фільм є невід’ємною складовою зимових канікул, адже американці свято вірять, що без нього Різдво не настане.
Проста історія про Джорджа Бейлі, власника кредитної компанії, чесного, добродушного батька і люблячого чоловіка, який, не витримуючи важких життєвих негараздів, вирішує вчинити самогубство. Для його порятунку з небес відправляють Кларенса – дурненького молодого ангела-охоронця, якому на той час стукнуло лишень 200 років. Щоб заслужити крила, недосвідчений Кларенс має врятувати Джорджа, показавши йому, яке було б життя його близьких, якби він так і не народився на світ.
5 номінацій на «Оскар», внесення в «Національний кіно-реєстр США», мільйони прихильників по всьому світу –  гадаю, вагоме підтвердження того, що це не просто фільм, якому майже 70 років  -  це шедевр, перевірений часом.
Канада

«Miracle on the 34th street» / «Диво на 34-ій вулиці» (1947)

Під час грандіозного святкового параду, який організовував універмаг «Мейсі» на 34 вулиці, старий чоловік, який мав грати роль Санти Клауса виявився до чортиків п’яним. На його місце долею випадку знайшли випадкового перехожого – добродушного дідуся Кріса Крінгла. Його правдоподібний типаж настільки сподобався власникам універмагу, що того прийняли на роботу як штатного Санта Клауса.
Однак починаються непередбачувані проблеми: він відмовляється видавати дідлахам зіпсовані іграшки, відправляючи батьків в гіпермаркети конкурентів. Така чесна поведінка обурює керівництво, але, на диво, захоплює відвідувачів і приваблює нових покупців.
І тут постає питання, чи є Кріс Крінгл справжнім Санта Клаусом, як він себе називає, чи психічно хворим самозванцем, як вважають його вороги?..
Це вирішить міський суд…
3 «Оскари», 2 «Золотих глобуси», 5 місце у списку «Найкращих сімейних фільмів» за версією AFI.
Німеччина

«Дев’яностий день народження, або Вечеря на одного» / «Der 90. Geburtstag oder Dinner for One» (1963)

Дивні ці люди – німці. Замість того, щоб дивитись якусь атмосферну комедію, вони щороку на Новий рік прилипають до екранів, насолоджуючись 10-ти хвилинною короткометражкою про уродини 90-річної міс Софі.
Міс Софі – вишукана британка з аристократичними манерами, щороку влаштовує святкову вечерю на свій день народження, куди запрошує усіх своїх друзів. Проблема тільки в одному – всі її друзі давно мертві. І, щоб не засмучувати свою предвічну хазяйку, не менш предвічний дворецький Джеймс заміняє за столом і вдало копіює усіх її гостей.
Комедійний скетч, що знесений у Книгу рекордів Гіннеса, як найбільш повторюваний на ТБ фільм (лише в 2003 році його транслювали 19 разів), не залишить нікого байдужим. Виділіть 10 хвилин – відчуйте атмосферу німецького Нового року.
Великобританія, Австралія, Нова Зеландія

«Ельф» / «Elf»  (2003)

Не зважаючи на відносно молодий вік, ця різдвяна комедія вже встигла отримати статус традиційного фільму у Великобританії. У 2008-му «Ельфа» по телевізору глянуло 6 млн. британців, а його зникнення з ефіру у 2013-му стало мало не національною трагедією. Люблять  комедію з Віллом Ферреллом і там, де на Різдво прикрашають гірляндами пальму і ліплять піщану бабу замість сніговика, а саме в Австралії і в Новій Зеландії.
Франція

«Пер Ноель — покидьок» / «Le père Noêl est une ordure»

Французи на Різдво дружно дивляться святкову чорну комедію, яку всі знають дослівно. Тупувата, але акторський склад – те, що треба: Т’єррі Лермітт, що зіграв Астерікса, Крістіан Клав’є, Жерар Жюньо, Жозіан Баласко.
П’єр і Тереза — оператори-психи телефону довіри. Жозетта — місцева дурочка з передмістя.  Її нечистий на руку дружок Фелікс, який підробляє Дідом Морозом на вулицях. А також – всі, хто поруч пробігав, проповзав, пролітав… Таке враження, що всі божевільні Парижа вирішили зустріти Новий рік разом.
Інтриги, бійки, самогубство, стрілянина з револьвера, трупи, четвертування, порнографія очима кролика. Сумно не буде.
Чехія

«Морозко» / «Mrazík»

Причина такого шаленого успіху російської казки у наших сусідів незрозуміла. Але факт залишається фактом – «Морозко» тут – аналог «Іронії долі», улюблений різдвяний фільм. На маскарадних фестивалях великою популярністю користується костюм Настеньки - довгий червоний сарафан, косинка, коса і грим для щік, і, без сумніву, кожен поважаючий себе чех може показати, як хвацько Марфуша гризе горіхи.
Американські кіномани на сайті IMDB трохи по-іншому оцінюють цю російську казку:
«По шкалі від одиниці до десяти я б поставив цьому фільму нуль. Якщо вони знімають ТАКЕ, я не дивуюсь, що Радянський Союз развалився…»
«Мені було цікаво дізнатись пікантні подробиці із життя сільської Росії. Я і гадки не мав, що перед знайомством з потенційним женихом російські дівчата роблять клоунський макіяж і натягають корону, як в закусочній Burger King!».
Але вибір за Вами ;)
Мексика
Якщо Маколей Калкін не з’явиться в ефірі мексиканських каналів – Різдво не наступить.
Немає сенсу розповідати сюжет – він уже і так усім відомий. Хочу нагадати лише про момент національної гордості: саундтрек «Carol Of The Bells» не що інше, як кавер-версія української колядки у аранжуванні Леонтовича – «Щедрика».

Є привід глянути чисто із солідарності до мексиканців. Адже чи то я неправильно дорослішаю, чи то дійсно геніально.


«When Kevin's Family Left For Vacation, They Forgot One Minor Detail: Kevin. But Don't Worry... He Cooks. He Cleans. He Kicks Some Butt» ;)

Гарного перегляду! ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар