понеділок, 21 грудня 2015 р.

Кубрік і «Механічний апельсин»: культова антиутопія у стилі «старого доброго ультра насилля»

Стенлі Кубрік: «Механічний апельсин» 

1971, США, 137 хв.


Алекс Де Лардж і його «droogіes» - малолітні розбишаки недалекого майбутнього, садисти з натяком на еклектичну інтелектуальність, що отримують істинно ніцшеанський кайф від грабунків, насильства і гвалтування 12-річних «devochek».

Вечорами, тишком-нишком втікаючи від своїх середньостатистичних батьків, хлопчаки коротають час у популярному клубі «Корова», попиваючи молоко з психотропними галюциногенами, викрадають дорогі машини, лише для того, щоб їх знищити і, безтурботно наспівуючи «Singing in the rain», добивають до напів-смерті безпорадних безхатченків.

Та все змінюється, коли ватажка банди Алекса саджають у в’язницю за убивство беззахисної жінки гігантським гіпсовим фалосом.

Фільм - соціальний треш, гротескна екранізація геніальним Стенлі Кубріком мейнстрімної однойменної повісті Ентоні Берджеса, написана ним після діагностування «пухлини мозку» і у стані хронічного алкогольного сп’яніння за мотивами власної життєвої трагедії.

Фільм - онтологія насильства, гротескна пророча антиутопія.Фільм – номінант 4-ьох премій «Оскар», кульмінація творчого генія Кубріка, Фільм – легенда.

Немає коментарів:

Дописати коментар